Anna-Stina Gerdin

Om mig

Från början skulle jag bli silversmed. Efter många kurser och upptäckande inom metallbearbetning och olika stenar, smyckestillverkning och försäljning av sådana stod jag en dag på en vernissage med målade tavlor. Mitt hjärta slog lite extra och inuti vibrerade en ny längtan.

Det här vill jag också göra. Det är måla jag ska göra. Jag gick en kurs och min nya kärlek var uppenbar.

Måleriet gjorde och gör mig fortfarande så innerligt glad. I måleriet vilar jag, hämtar hem mig själv och tänker klokare, större tankar.

Det där fria skapandet och tilltron till mina händer har jag fortfarande kvar. När jag skapar använder jag mig av tekniker där jag kan upptäcka och experimentera. Jag låter färgen flöda och lägger saker i som får göra avtryck. Efter många lager går ögonen på upptäcktsfärd bland avtrycken. När jag ser något som tilltalar mig börjar processen med att måla fram motivet.

Egentligen började allt naturligtvis mycket tidigare. I sällskap med mormor. Med händerna i växtfärgning, näverslöjd, virkning och annat hantverk. Jag sydde kläder och ritade egna mönster till mina virkningsprojekt. Tidigt blev jag trygg i att jag kunde skapa, att mina händer kunde utföra sånt som jag önskade.